Deze vorm van onderwijs is met name geschikt voor leerlingen met een havoadvies die graag praktisch bezig zijn en een interesse hebben in een groene, duurzame omgeving. Je hebt de intentie om door te stromen naar een hbo-opleiding. Na 6 jaar is Het Groene Lyceum afgerond en heb je een vmbo-diploma (GL/TL) en mbo-diploma (niveau 4). Je kunt dan doorleren bij een breed scala aan hbo-opleidingen. Het Groene Lyceum is geen eindonderwijs, maar bereid je voor op het hbo.
Toelating
Je bent als leerling(e) uit groep 8 toelaatbaar voor Het Groene Lyceum als je:
- havo-capaciteiten hebt.
- goed zelfstandig kunt werken, sociaal vaardig en ondernemend bent.
- studeren prima vindt, en ook graag buitenschools wilt leren.
- feeling met een groene, duurzame omgeving of er denkt belangstelling voor te kunnen krijgen.
- je naar het hbo wilt.
De leerling ontvangt na het behalen van het eindexamen geen havodiploma, wel een vmbo-diploma GL/TL en een mbo-diploma niveau 4.
Je kunt na 6 jaar Het Groene Lyceum naar bijna alle vormen van het hbo. Met een goede overstap en de juiste instelling ben je in de meeste gevallen nog maar drie of vier jaar met je hoger beroepsopleiding bezig. De inhoud en kwaliteit van je opgebouwde portfolio zijn daarbij van belang.
Het Groene Lyceum is in principe een traject van 6 jaar. Maar als blijkt dat je sneller door de leerstof heen kunt, passen we de duur van het traject (in overleg) aan.
Het Groene Lyceum in Zwolle is een school vol afwisseling. Naast de algemene vakken, die je vanaf het eerste jaar op havoniveau krijgt aangeboden, volg je groene praktijkvakken zoals voeding, techniek, groene omgeving, dieren, bloemen en planten. Ook staan er projecten op het programma.
In het tweede leerjaar werk je aan een duurzame schoolomgeving tijdens het project Eco-Schools. Daarnaast ga je aan de slag met beroepsgerichte onderwerpen, zoals het oplossen van een economisch bedrijfsprobleem of zorgen voor de optimale bewatering van planten. In Het Groene Lyceum loop je veel stage en kun je met keuzedelen een eigen inbreng aan je opleiding geven.
Bij Het Groene Lyceum doen we veel digitaal. Je hebt een eigen device, dat jouw eigendom is en mee naar huis gaat. Daarop vind je alle lesstof en veel boeken. Zo heb je de benodigde informatie altijd en overal bij de hand. Ook lever je je opdrachten in via je device en kun je de correcties van je docenten en mentor snel en gemakkelijk bekijken. Maar voor sommige vakken heb je ook gewoon nog ‘echte’ boeken. De combinatie zorgt ervoor dat je op verschillende manieren leert leren.
In de eerste twee jaar volg je een vast vakkenpakket. Dat pakket bestaat uit onder meer Nederlands, Engels, Duits, rekenen, wiskunde, biologie, geschiedenis en natuurlijk gym. Ook krijg je mentorles en loopbaanbegeleiding/studievaardigheden, en besteden we veel aandacht aan kunst en cultuur.
Verder volg je een aantal groene praktijkvakken, bijvoorbeeld over dieren, bloemen, planten en voeding. Elk jaar zijn er excursies, onder
andere naar bedrijven.
Door alle vakken, projecten en excursies word je steeds beter in samenwerken, presenteren, onderzoeken, contact maken met anderen, instructies volgen, leren, zelfstandig werken, kritisch denken, plannen en organiseren. Dat heb je straks hard nodig op het hbo. Je mentor helpt je hier natuurlijk bij.
Het Groene Lyceum is een doorlopende leerlijn (vmbo-mbo) en na het behalen van het mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar elke gewenste hbo-opleiding. Soms krijg je met je mbo-diploma vrijstellingen of kun je een verkorte hbo-opleiding doen. Soms zijn er andere eisen. Bij twijfel kan je jouw aankomende hogeschool om raad vragen.
Onze leerlingen zijn naar de onderstaande hoge scholen doorgestroomd en volgden daar verschillende opleidingen:
- Saxion, Deventer en Enschede.
- Aeres Dronten
- HAS Den Bosch
- HKU Utrecht
- HU Utrecht
- Hanze Hogeschool Groningen
- Aeres Velp
- Aeres Wageningen
- AKI/ArteEZ Enschede
- Windesheim Zwolle