vmbo Groen in Zwolle

Onderwijs in een groene omgeving, dat is het vmbo van Zone.college Zwolle. Bij ons leer en werk je met planten, bloemen, dieren en groene techniek. Daarvoor hebben we op school allerlei faciliteiten, zoals een moderne kas, een schooltuin en uitgebreide dierverblijven.

Veelzijdig en uitdagend
Lijkt het je leuk om in een omgeving met planten en dieren met verschillende dingen bezig te zijn? Dan is het vmbo Groen van Zone.college echt iets voor jou! Je kunt bij ons kiezen uit veel vakken, waardoor je makkelijk kunt doorstromen naar alle sectoren van het vmbo. Wil jij werken in een groene omgeving en wil je later meer opties hebben op de beroepenmarkt? Kies dan voor vmbo Groen!

Ben jij praktisch en theoretisch ingesteld? Dan voel je je thuis bij ons en kun je in vier jaar een diploma halen voor één van de vier leerwegen. Je leert op je eigen niveau door middel van inspirerende (praktijk)opdrachten en werkt in een leuke, gezonde en veilige omgeving.

Brochure vmbo Groen Zwolle

Hoe ziet jouw vmbo Groen eruit?

Welke lessen volg je?

Bij ons leer je veel. Wij bieden in de eerste twee jaar algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Duits, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie en economie. Ook is er veel aandacht voor sport, cultuur en kunst en techniek.

Daarnaast is er volop tijd en aandacht voor het werken met bloemen en planten, dieren, voeding en techniek. Samen met jouw mentor kijk je waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Na het tweede leerjaar maak je een keuze voor de leerweg die bij je past. Met dit brede vakkenpakket wordt je goed voorbereid op je diploma en vervolgopleiding.

Met ‘Loopbaanoriëntatie’ leer je over beroepskeuze, budgetbeheer en gezonde voeding. Bij de mentorles en de vakken drama en Rots en Water besteden we aandacht aan sociale vaardigheden. En natuurlijk krijg je ook de vakken groen, plant, dier, bloem en voeding.

Elke les duurt 45 minuten. Onze vaste lesurentabel bestaat uit 40 lesweken.

Download hier de brochure vmbo.zone Zwolle.

Leerwegen

Op het vmbo Groen kijken we samen met jou hoe jij het beste leert. Ben je heel praktisch, theoretisch of juist van beide een beetje? Aan het einde van je tweede leerjaar maak je een definitieve keuze voor een leerweg.

BB
Speciaal voor leerlingen die het liefst met hun handen bezig zijn en dus erg praktisch zijn ingesteld. Met deze leerweg kun je doorstromen naar niveau 2 van het mbo.

KB
Bedoeld voor leerlingen die graag willen leren door praktisch bezig te zijn. Met deze leerweg kun je doorstromen naar niveau 3 van het mbo.

GL
Geschikt voor leerlingen die makkelijk studeren en vaak al weten welke richting ze op willen. De leerweg kent een flinke dosis theorie en minder stage. Met deze leerweg kun je eenvoudig doorstromen naar niveau 3 en 4 van het mbo.

TL
Je kunt bij ons ook het diploma van de theoretische leerweg (TL) halen. In de gemengde leerweg kies je een extra vak. Hier doe je ook examen in. Je kunt met dit diploma eenvoudig doorstromen naar niveau 4 van het mbo.

Beroepsgerichte profielen

Het vmbo werkt in klas 3 en 4 met beroepsgerichte profielen. Zone.college Zwolle biedt als enige school in Zwolle het profiel ‘Groen’ aan. Dit profiel biedt je de kans om zelf te kiezen en te onderzoeken welke mbo-opleiding en welk beroep goed bij je past. De lessen worden zoveel mogelijk op (externe) praktijklocaties gegeven. Uniek en bijzonder!

Het profiel Groen is een combinatie van praktijk en theorie. Naast de algemene vakken die in je in de onderbouw ook volgt, volg je nu nog twee extra algemeen vormende vakken, namelijk wiskunde en biologie of natuurkunde. Hierin doe je ook examen.

Daarnaast volg je een beroepsgericht profielvak. Dit is een vast deel dat iedere leerling volgt en je een brede oriëntatie op de groene sector biedt. We laten zien hoe de groene vakken uit de onderbouw samenhangen en werken bijvoorbeeld aan de thema’s (dieren)welzijn, gezondheid en voeding, duurzaamheid, recreatie, produceren, logistiek en handel.

In het derde jaar volg je het programma ‘Groen-Doe(n)-dag’; een wekelijkse praktische lesdag waarin je aan de hand van een opdrachtkaart in de praktijk aan de lesstof werkt. In leerjaar vier kies je afhankelijk van je leerweg, een aantal beroepsgerichte keuzevakken. Denk hierbij aan techniek, paard, water, dier, plant, groen of bloem. Deze vakken zijn vakgerichter dat in het derde jaar en sluiten aan bij de beroepsopleidingen van het mbo. Daarnaast loop je in het vierde jaar stage en doe je examen.

Veel mogelijk na het vmbo Groen

“Leerlingen met een vmbo Groen diploma kunnen alleen doorstromen naar het Groene mbo.” Niets is minder waar! Je kunt na het vmbo Groen (afhankelijk van leerweg en vakkenpakket) doorstromen naar elke mbo-richting of naar de havo.

Documenten

Examengids
Deze informatiegids bevat belangrijke onderwerpen, die met de examenperiode te maken hebben.

Stagegids
In de eerste twee leerjaren loop je een aantal meeloopdagen. Op deze manier maak je kennis met de praktijksituatie en ontdek je waar je interesses liggen. In het derde en vierde leerjaar kies je een stagebedrijf waar je jezelf verder gaat ontwikkeling en jouw kennis vergroot. Je sluit het vmbo af met een examen.

Download hier de stagegids.

“Deze school is een veilige plek voor jongeren”

Schoolkeuze: ouders over de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Lekker buiten en veel praktijk. De beide zoons van Hans Bakker wisten al halverwege de basisschool dat ze het gr…

Lees het verhaal van Jelle en Boris