De Groene Karavaan

Voor basis- en vo-scholen in Zwolle en omgeving organiseert Zone.college Zwolle een aantrekkelijk programma rondom natuur en leven (planten en dieren). De Groene Karavaan brengt de diversiteit van het groene onderwijs levendig in beeld. En de reacties zijn positief!

De Groene Karavaan is een hippe aanhangwagen met aantrekkelijke opdrachten. Het is speciaal ontwikkeld om scholen kennis te laten maken met verschillende groene thema’s. Twee keer per jaar passen we het thema aan op de actualiteit en bezoeken we scholen in Zwolle en de regio.

De lessen worden mede verzorgd door leerlingen en studenten van Zone.college, die op deze manier hun kennis en vaardigheden laten zien en vergroten. De begeleiding van de Groene Karavaan ligt in handen van een docent van Zone.college. Inmiddels hebben ruim we ruim 90 basisscholen in Zwolle bezocht en zijn we gestart met een speciale editie voor scholen in het voortgezet onderwijs.

Voor basisscholen

De Groene Karavaan gaat in het najaar van 2018 weer op pad en dit keer met het thema ‘De onzichtbare wereld’. Onder begeleiding van vmbo-leerlingen van Zone.college Zwolle werken de bovenbouwleerlingen een dagdeel aan actieve en uitdagende opdrachten.

Microbiologie wordt voor de samenleving steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan azijn, yoghurt, kaas, zuurkool, wijn, bier en brood. Hierin komen allemaal nuttige micro-organismen voor. Sterker nog: zonder deze micro-organismen kunnen de producten helemaal niet gemaakt worden. Micro-organismen zijn kleine levende wezens, die met het blote oog niet te zien zijn. Wetenschappers komen steeds meer te weten over de micro-organismen die in en op ons lichaam wonen. Maar ook over de micro-organismen in ons voedsel. De opdrachten passen inhoudelijk goed bij vakken, zoals natuur (biologie), maatschappij en natuur- en scheikunde. Veel scholen zetten de Groene Karavaan in als vervangende les voor deze vakken. Inmiddels hebben al zo’n 90 scholen kennis gemaakt met de Groene Karavaan.

Programma

Tijdens een ronde gaan leerlingen op verschillende manieren actief aan de slag met opdrachten in het kader van het thema. Dit gebeurt door het inzetten van beeldmateriaal, praktische opdrachten, spelvormen, werkbladen, interactie tussen leerlingen van de basisschool en leerlingen van het vmbo en zelf ervaren.

Gezamenlijke start             9:30 – 9:40 uur
Ronde 1                                 9:40 – 10:00 uur
Ronde 2                                10:00 – 10:20 uur
Pauze                                    10:20 – 10:50 uur
Ronde 3                                10:50 – 11:10 uur
Ronde 4                                11:10 – 11:30 uur
Gezamenlijke afsluiting    11:30 – 11:45 uur

Aanmelden

Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 10 oktober 2018 door een mail te sturen naar zandman@zone.college.