Minilessen Zwolle

Actief kennismaken met het groene voortgezet onderwijs; dat is de doelstelling van de minilessen van de Zone.college Zwolle. Van 18 tot en met 22 januari 2021 kunnen leerlingen uit groep 8 en eindgroepen (met de hele klas of individueel) een dagdeel meedraaien in het groene voorgezet onderwijs. Aan de hand van theorie- en praktijkopdrachten maken de leerlingen kennis met een aantal vakken en proeven ze alvast een beetje de sfeer van het veelzijdige groene vmbo en Het Groene Lyceum.

Tijdens de minilessen werken leerlingen in kleine groepjes aan diverse opdrachten. Deze variëren van het stekken van planten en het beoordelen van dierverblijven tot het doen van natuurkundige proefjes. De opdrachten passen inhoudelijk bij alle niveaus, van vmbo tot en met vwo. De leerlingen maken niet alleen kennis met de vakken, maar ook met het vmbo Groen en Het Groene Lyceum. Deze laatste onderwijsvorm wisselt theorie en praktijk met elkaar af en zorgt voor een praktische route naar het hbo.

Succesvolle manier van kennismaken
De minilessen zijn al jaren een succes. Vorig jaar deden maar liefst meer dan 1000 leerlingen mee. In blokjes van 15 minuten krijgen de basisschoolleerlingen een goed beeld wat het groene vo inhoudt. Naast de praktijklessen Bloem & creatie, Plantenteelt en Recreatie & leefomgeving, maken de leerlingen ook kennis met de vakken als wiskunde, natuur- en scheikunde, drama en voeding. Eén van de hoogtepunten is altijd de praktijkles Dier & verzorging, waarbij de leerlingen onder meer kennismaken met de reptielen en gezelschapsdieren.

De minilessen worden begeleid door huidige eerstejaars leerlingen. Zij kunnen ook goed vragen beantwoorden over hoe het op Zone.college reilt en zeilt. Maar natuurlijk zijn er ook docenten die vragen kunnen beantwoorden.

Aanmelden
De minilessen kent een programma voor groepen/klassen. Aanmelden loopt via de basisschool en kan vanaf november 2020. Scholen ontvangen hier een speciale mailing over.

Op 21 en 22 januari is er ook de mogelijkheid om individueel mee te doen. Meld je dan aan via het digitale aanmeldingsformulier individuele leerlingen. Aanmelden voor het individuele programma kan tot 8 januari 2021.

Open dag groene vo
Ook tijdens de open dag op 28 januari 2021 kunnen kinderen kennismaken met het groene vo-onderwijs. In een sfeervol ingerichte school staan docenten en huidige leerlingen bezoekers graag te woord. Ook zijn er leuke demonstraties en workshops die een goed beeld geven van de mogelijkheden van het vmbo Groen en Het Groene Lyceum. Bekijk de speciale pagina over open dagen Zwolle met aanvullende informatie over het (online) programma. Aanmelden voor de open dag is (vanwege corona) verplicht.

Let op: ontwikkelingen corona
Op dit moment zien we nog geen reden om de minilessen niet te organiseren. We weten natuurlijk niet hoe de ontwikkelingen met corona zullen zijn de komende periode. We zullen ons houden aan de richtlijnen van de RIVM, wat eventueel kan betekenen dat de minilessen op het laatste moment toch niet door kunnen gaan. We houden je daar natuurlijk van op de hoogte.